HockeyNews
PLUS

Leksands hemmaspöke – och DIF är borta på bortaplan

(12181) Leksand-Djurgården/hemma/borta
Bildbyrån

Publicerad: 23 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Leksand är SHL:s sämsta hemmalag. Samtidigt har Djurgården svårt utanför Stockholm och är bara på nionde plats i bortatabellen.

Ikväll möts de i Tegera arena – och sett till inbördes möten har Djurgården SJU raka segrar.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Comebacken i SHL gick smidigt för Leksand i början på hösten och i starten spelade leksingarna in poäng på löpande band. Sedan har flera svackor gjort att dalalaget blivit indraget i bottenstriden. Spelmässigt har Leksand lyft sig och mot Oskarshamn i lördags kväll vändes ett 2–0-underläge efter två perioder till 3–2-seger.


Det stora problemet för Leksand har varit att vinna och ta poäng på hemmaplan. Trots ett magnifikt stöd i Tegera arena har det bara blivit 20 poäng på hemmais på 17 matcher.


Det är sämst i SHL.


General managern Thomas Johansson, som för tillfället är på scoutingresa i Finland, ger sin syn på hemmasiffrorna.


– Vi hade den diskussionen att när vi spelade bra så spelade vi jättebra, men när vi hade våra dippar så kostade de rätt mycket hela tiden, säger Johansson till HockeyNews.se.


LÄS MERLeksand drar på scoutingresa utomlands: "Ha krokar ute"


– Det var till exempel som när vi hade Luleå hemma och jag tror vi vinner skotten med 16–2 i första perioden och spelade rätt bra men får inte in pucken. Luleå vinner den perioden med 1–0 och sedan kommer vi ut i andra perioden och är inte alls på samma nivå och då gör Luleå 2–0 och 3–0. Då var den matchen över, säger Johansson om den 5–0-förlusten mot serieledande Luleå.


Leksand och lagkaptenen Martin Karlsson sliter på bra hemma, men har svårt att vinna. Foto: Bildbyrån.


Johansson fortsätter:


– Senaste tio, tolv, femton matcherna har vi blivit stabilare i tre gånger 20 minuter och när vi har våra dippar så kostar de inte. Vi är med nästan i alla matcher som vi spelar. Sedan har vi inte haft ”edgen” att kanske kvittera eller ett powerplay som har hjälpt oss när vi behöver det och så där. Det var lite såna saker som har påverkat mer än att spelet skulle ha varit så bedrövligt.


Så vad är grejen med att det blir så få poäng till Leksand hemma?


– Jag vet inte om det är någon hemmaplansproblematik. Jag tycker det mer är en generell problematik vi har haft med att kapitalisera på vårt bra spel. Oavsett om vi har varit på hemmaplan eller bortaplan så har vi haft lika svårt i powerplay och vi har haft lika svårt att hålla tätt i boxplay borta som hemma. Det har liksom ingenting med hemmaplan att göra utan är mer sett till vårt problem i de respektive spelformerna, tycker jag.


Om Leksand har haft bekymmer hemma så har torsdagens motståndare Djurgården haft det desto knepigare på bortaplan. Stockholmarna har tagit 36 poäng av sina totalt 54 poäng hemma på 17 matcher. Men bara 18 poäng på 17 bortamatcher.


Hur kan det komma sig?


– Det är klart att jag har funderat på det här också. Jag tycker att man blir oftast lite mer framåt hemma. Hungriga. Det tror jag är konceptet för oss på bortaplan också, säger Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Djurgården och Dick Axelsson trivs bäst hemma i Stockholm. DIF har tagit 18 poäng på 17 bortamatcher. Foto: Bildbyrån.


Djurgårdens poängkung Patrik Berglund menar att han och hans lag agerar ”slarvigt” på bortaplan.


– Det är klart att vi inte kan drälla med puckar till höger och vänster, det kan vi inte göra hemma heller. Men jag tror att det är det gamla klassiska att vi är mer framåtlutade hemma än borta. Det är egentligen bara en mental sak att vara, säger Robert Ohlsson.


LÄS MERNyckeln till Djurgårdens plats på topp sex – avslöjande siffror


– Jag tror att om vi är lika på som vi är på hemmaplan tror jag att vi får segrar på bortaplan också.

Djurgården och målvakten Niklas Svedberg har nollat Leksand två gånger om den här säsongen. Faktum är att Djurgården har hållit nollan mot Leksand och vunnit tre gånger i rad. Segersviten för Djurgården mot Leksand är sju matcher lång och sträcker sig tillbaka till den 27 januari 2015.


Men då var det några år som lagen inte möttes då Leksand var nere i Hockeyallsvenskan.


– Det är en bra statistik vi har, men jag vet inte om det är något speciellt utan vi försöker göra det så bra vi kan i varje match, säger Robert Ohlsson.


Om Leksand och dess ”hemmaspöke” säger han:


– Många lag som är bra hemma och som har varit jäkligt bra hemma spelar ibland för svårt hemma. De kommer in i såna saker. Jag märkte när vi började tappa lite då började man lira för svårt på hemmaplan. Men jag har inget svar på varför Leksand har som de har varit.


– Jag såg deras match senast mot Oskarshamn och blev imponerad av målvakten (Janne Juvonen) som spelade väldigt bra och stabilt, avslutar Robert Ohlsson.


Fakta/Här är de senaste elva SHL-matcherna mellan Leksand och Djurgården


28 nov 2019 Djurgården-Leksand 2–0

19 okt 2019 Leksand-Djurgården 0–4

7 mar 2017 Leksand-Djurgården 0–5

21 jan 2017 Djurgården-Leksand 4–3

10 dec 2016 Djurgården-Leksand 3–1

22 sep 2016 Leksand-Djurgården 2–5

27 feb 2015 Djurgården-Leksand 4–3 (öt)

27 jan 2015 Leksand-Djurgården 4–1

26 dec 2014 Djurgården-Leksand 1–2

18 nov 2014 Leksand-Djurgården 5–3

17 sep 2014 Djurgården-Leksand 4–1

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!